A pincérsegédek mindennapjai a vendéglátós szakmában

Te hallottál már a vendéglátós szakma egyik kulcsfigurájáról, a pincérsegédről? A pincérsegéd az éttermek nélkülözhetetlen tagja, aki a pincér mellett dolgozik és számos fontos feladatot lát el a vendégek kiszolgálása és az étterem működtetése során. Ebben a cikkben az ő munkájukról olvashatsz.

A vendéglátóipar kulcsfontosságú szereplője

A pincérsegédek munkája sokak számára ismeretlen területnek tűnhet. Pedig részvételük elengedhetetlen az éttermek, kávézók, bárok működése szempontjából. Hatékonyan segítik a pincér munkáját, melynek során leginkább előkészítő és befejező műveleteket látnak el.

Egy nap a pincérsegédek cipőjében

Mit csinálnak a pincérsegédek nap mint nap a vendéglátós szakmában? Feladataik rendkívül sokrétűek lehetnek. A vendéglátóhely típusától, méretétől és helyszínétől is függ, hogy milyen teendőket kell ellátniuk.

Napi feladataik közé tartozik például:

 • asztalok előkészítése, terítés;
 • gyorsételek, saláták elkészítésének segítése, adagolása;
 • italok készítése, kávé-, és teafőzés;
 • vendégek fogadása, asztalokhoz kísérése, étlap ismertetése;
 • ételek és italok tálalása;
 • asztalok leszedése;
 • vitrinek, kínáló polcok, pult rendezése stb.

Amennyiben rendezvényt tartanak a helyszínen, a pincérsegéd segít a terület berendezésében, előkészíti hozzá a szükséges eszközöket, valamint segédkezik a rendezvények lebonyolításában is.

Egy vendéglátós milyen fontos tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen?

A vendéglátósoknak, beleértve a pincérsegédeknek számos tulajdonsággal kell rendelkezniük, hogy hatékonyan tudják támogatni az iparágat. Nézzünk meg néhány ilyen elengedhetetlen tulajdonságot:

 • Kommunikációs készség:
  A vendéglátósoknak jó kommunikációs készséggel kell, hogy rendelkezzenek, hogy hatékonyan tudjanak együtt dolgozni kollégáikkal, illetve szépen, választékosan tudjanak kommunikálni a vendégekkel.
 • Rugalmasság:
  A vendéglátóiparban dolgozóknak gyakran változó munkaidőkkel és teendőkkel kell szembenézniük. Ezért fontos, hogy rugalmasak legyenek és képesek legyenek alkalmazkodni az adott helyzethez.
 • Segítőkész, barátságos hozzáállás:
  Fontos, hogy segítőkészek és barátságosak legyenek a vendégekkel. Így javíthatják a vendégélményt és növelhetik a visszatérő vendégek arányát.
 • Csapatmunka:
  A vendéglátósoknak szorosan együtt kell működniük kollégáikkal. Ezért lényeges, hogy jó csapatjátékosok legyenek, akik hatékonyan tudják egymást támogatni.
 • Problémamegoldás:
  A vendéglátóiparban dolgozóknak gyakran kell problémákat megoldaniuk, legyen szó akár az ételek és italok minőségi gondjáról, a vendég elégedetlenségéről, vagy munkahelyi konfliktusokról. Ezért fontos, hogy a vendéglátósok képesek legyenek hatékonyan megoldani a problémákat.
 • Türelem:
  A türelem az egyik legfontosabb tulajdonsága a vendéglátósoknak, hiszen gyakran kell szembenézniük stresszes helyzetekkel, kötözködő vendégekkel. A türelem segít abban, hogy megőrizzék nyugalmukat és hatékonyan tudjanak kommunikálni kollégáikkal és a vendégekkel.

Most akár fél éven belül pincérsegéd lehetsz!

A Pincérsegéd képzés elvégzéséhez csupán néhány dolog megléte szükséges. Ezek az alapfokú iskolai végzettség, vagy a Dobbantó program elvégzése, egészségügyi alkalmasság, valamint pályaalkalmassági vizsgálat.

A tanfolyam időtartama mindössze 4 hónap, melynek során a résztvevőknek elméleti és gyakorlati oktatáson is részt kell venniük.

A képzés  végeztével sikeres házivizsga esetén tanúsítvány kerül kiállításra, melynek birtokában a képzésben résztvevő szakképesítő vizsgára jelentkezhet.

A pincérsegéd részszakma megszerzéséhez kapott szakmai bizonyítvány tanúsítja, hogy az illető államilag elismert alapfokú végzettséggel és szakképesítéssel rendelkezik.

Külföldön vállalnál munkát? Az sem akadály!

Ha szeretnél külföldön dolgozni, akkor a pincérsegéd szakmai bizonyítvány megszerzése  és az Europass bizonyítványkiegészítő igénylése nagyban hozzájárulhat a sikeredhez.

Az Europass bizonyítványkiegészítő elismerése lehetővé teszi, hogy az EU bármely tagállamában dolgozhass, így széleskörű lehetőségek nyílnak meg előtted.

Fedezd fel a világot és gazdagodj olyan életre szóló élményekkel, amit aztán már soha senki nem vehet el tőled!

Szereted a kihívásokat és élvezed a vendéglátóipar pörgését?

A pincérsegéd kulcsfontosságú szerepet tölt be a vendéglátásban és elég hozzá egy rövid, de hatékony képzés, hogy sikeresen ellássa ezt a feladatot.

Ne habozz, indítsd el a karriered a vendéglátás területén! Próbáld ki magad Te is pincérsegéd pozícióban!

magnifiercrossmenu