A munkahelyi biztonság garantált: A munkavédelmi előadó szerepe a cég életében

A munkavédelmi előadó szerepe kiemelkedően fontos a munkahelyeken, hiszen ő az a nélkülözhetetlen szakember, aki az alkalmazottak biztonságának és egészségének védelméért felelős. A szakmában elhelyezkedők éppen ezért versenyképes fizetésre számíthatnak, így a munkavédelmi előadó fizetés is fontos szempont lehet a szakma iránt érdeklődők számára.

Balesetek megelőzése a munkahelyen: Hogyan segít a munkavédelem?

Ha egy mondatban kellene megfogalmazni a munkavédelem szerepét, akkor azt mondhatnánk, hogy a munkavédelem a siker kulcsa a biztonságos és egészséges munkahelyhez. Olyan tevékenységek összessége, amelyek a munkahelyi biztonság és egészségvédelem javítására irányulnak.

A munkavédelem célja, hogy minimalizálja a munkahelyi balesetek és betegségek kockázatát és lehetővé tegye az alkalmazottak számára, hogy egészséges és biztonságos környezetben dolgozhassanak.

A munkavédelem biztosításának megbecsült szakembere a munkavédelmi előadó.

Miért elengedhetetlen a munkavédelmi előadó szerepe a munkahelyi balesetek megelőzésében?

Nézzük meg részletesen, mik a feladatai a munkahelyi biztonság felelősének, mi az, amit konkrétan tehet a munkavédelmi előadó a dolgozók és a munkáltatók érdekében.

 • A dolgozók számára előadások és tréningek keretében segíti a munkavédelem fontosságának megértését és betartását. Bemutatja a megelőzési stratégiákat és az esetleges balesetek esetén a helyes cselekvési módszereket.
 • Felügyeli és ellenőrzi a munkahelyi környezetet - az egészségügyi és biztonsági előírásoknak megfelelően –, biztosítja a munkavédelmi szabályok és előírások betartását.
 • Segít a munkáltatónak a megfelelő biztonsági protokollok kidolgozásában. Javaslatokat tesz a biztonsági szabályok és előírások frissítésére és módosítására.
 • Szükség esetén segít kiválasztani az adott munkakörnek megfelelő védőeszközöket: munkavédelmi bakancs, munkavédelmi cipő, munkavédelmi kesztyű, munkavédelmi szemüveg, munkavédelmi sisak stb.

Kiből lehet munkavédelmi szakember?

A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki speciális képzésben  részesült a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén. Emellett rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyek elengedhetetlenek e vonzó hivatás betöltéséhez.

Fontos skillek

Ahhoz, hogy valaki kiváló munkavédelmi előadó lehessen fontos szerepet játszanak a következő tulajdonságok.

 • Jó kommunikációs készség:
  A jó munkavédelmi előadó egyik fontos tulajdonsága, hogy bonyolult munkavédelmi témákat könnyen, érthető formában tud közvetíteni a dolgozók felé. Ezért fontos, hogy képes legyen világos, közérthető kommunikációra a beszéd és írás terén egyaránt.
 • Tájékozottság:
  A munkavédelmi előadónak folyamatosan fejlesztenie kell szakmai ismereteit, követnie kell a legfrissebb munkavédelmi előírásokat és irányelveket. Naprakész ismeretekkel kell rendelkeznie a Munkavédelmi törvény[N1]  előírásairól.
 • Analitikus gondolkodásmód:

A munkavédelmi előadó feladata felismerni a munkahelyi kockázatokat és javaslatokat tenni azok kezelésére. Ehhez átlagon felüli analitikus gondolkodásra van szüksége, hogy képes legyen felmérni a helyzetet és hatékony megoldásokat találni.

 • Empátia:
  A munkavédelmi előadó feladata, hogy segítse a dolgozókat a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén. Ezért fontos, hogy empatikus legyen és megértse a dolgozók szempontjait, figyelembe vegye igényeit.
 • Elszántság:
  A munkavédelmi előadónak nehéz helyzetekkel is szembe kell néznie. Ilyen, amikor a munkavállalók, vagy a vezetőség nem értenek egyet a javaslatával. Ezért fontos, hogy elszánt és kitartó legyen, védje meg javaslatait, amikor azt látja, hogy azok a munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet szolgálják.
 • Alkalmazkodóképesség:
  A munkavédelmi előadó sokféle helyzetben dolgozik és különböző vérmérsékletű emberekkel találkozik. Ezért fontos, hogy rugalmas legyen és alkalmazkodni tudjon az adott helyzethez.
 • Kezdeményezőkészség:
  A munkavédelmi előadó fontos feladata a munkahelyi kockázatok előrejelzése és megelőzése. Ezért fontos, hogy proaktív legyen és figyeljen a lehetséges veszélyekre, még mielőtt azok problémává válnának.

Jogszabályi előírások

Munkavédelmi előadó állást betöltőnek széleskörű ismeretekkel kell rendelkeznie a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén.

Szeretnél munkavédelmi előadóként dolgozni? A Munkavédelmi előadó képzésünkön  el tudod sajátítani a szakma gyakorlásához szükséges tudást, kompetenciákat. Az 5 hónapon át tartó tanfolyam során olyan tapasztalt oktatóval dolgozhatsz együtt, aki segít a fejlődésedben és az új kihívásokkal való megbirkózásban.

Ahhoz, hogy részt tudj venni a szakmai képzésen, legalább középfokú iskolai végzettséggel, azaz érettségivel kell rendelkezned, illetve, szükséges még az egészségügyi szakmai alkalmasság megléte, amit foglalkozás-egészségügyi orvos tud számodra kiállítani.

A Munkavédelmi előadó képzés  célja olyan szakember képzése, aki magas szinten képes ellátni a munkavédelmi feladatokat.

Ha szeretnél mélyebb tudásra szert tenni a munkavédelem területén és szívesen lennél munkavédelmi előadó, akkor ez a képzés Neked szól! A képzés oldalán  kedvezmények is várnak rád!

Érdekel a munkavédelem? Akkor ne hagyd ki ezt az izgalmas lehetőséget!

Ha szeretsz emberekkel foglalkozni és érdekel a munkavédelem, akkor a munkavédelmi előadó szakma számodra egyszerre lesz kihívás és örömforrás is.

A Munkavédelmi előadó képzés  során olyan készségeket és tudást szerezhetsz, melyek hozzájárulnak, hogy elismert munkavédelmi előadó váljon belőled. Fedezd fel velünk a szakma rejtelmeit!

magnifiercrossmenu