Kulisszatitkok a gyógyszertárból: Miben tud segíteni a gyógyszertári szakasszisztens?

Régies gyógyszertár - a gyógyszertári szakaszisztens képzést bemutató cikk illusztrációja

A gyógyszertári szakasszisztens olyan gyógyszertári dolgozó, aki nagy hozzáértéssel és elkötelezettséggel segít a betegeknek. Olvasd el ezt a bejegyzést és tudj meg többet az elhivatott szakemberek munkájáról.

A gyógyszertári szakasszisztensek érdekes feladatai

Széleskörű tudásuk révén – a gyógyszerész jelenlétében – önállóan látják el a vényköteles, a vény nélküli gyógyszerek, gyógynövények, gyógyhatású készítmények, segédeszközök, valamint az egyéb gyógyszertárban forgalmazható termékek kiadását a betegek számára.

Nagyon fontos szerepet játszanak a betegek tájékoztatásában a gyógyszertári termékekkel kapcsolatban, hogy biztonságosan és hatékonyan használhassák őket. A betegeknek tanácsokat adnak a gyógyszeres terápia megfelelő alkalmazására, az esetleges mellékhatások elkerülésére.

Az adherencia  – gyógyszerszedési együttműködés – javítására is nagy figyelmet fordítanak, hiszen a megfelelő gyógyszerszedés elengedhetetlen a beteg gyógyulása szempontjából.

Segítséget nyújtanak az optimális egészségi állapot elérésére és fenntartására. Válaszokat adnak az egészséges életmódra vonatkozó kérdésekben, mint például az étrend, a testmozgás, vagy a stresszkezelés.

Mennyit keres egy gyógyszertári szakasszisztens?

A gyógyszertári szakasszisztensek fizetése nagyban függ a gyógyszertár elhelyezkedésétől, illetve méretétől. Általánosságban viszont elmondható, hogy mivel a szakasszisztensek szerves részét képezik a gyógyszeriparnak és magas szintű szakmai tudással rendelkeznek, ezért hivatásuk egy jól fizetett szakma.

Amennyiben Te már gyógyszertári asszisztens vagy, érdemes lehet megfontolni a következő lépcsőfokra váltást, hiszen jóval jövedelmezőbb állást kínálnak gyógyszertári szakasszisztens pozícióban. Illetve, az sem utolsó szempont, hogy a szakasszisztensek iránt való munkaerőpiaci igény pedig folyamatos.

10 fontos tulajdonság, amelyek miatt keresettek a gyógyszertári szakasszisztensek

Milyen képességekkel és készségekkel kell, hogy rendelkezz, ha elismert gyógyszertári szakasszisztens szeretnél lenni? Ismerd meg ezeket a sikeres gyógyszertári szakasszisztens karrierhez!

 1. Gyógyszerismeret:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek alaposan kell ismernie a különböző gyógyszerek hatásait, mellékhatásait.
 2. Precizitás, pontosság:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek pontosan és maximálisan odafigyelve kell dolgoznia, hogy ne tévesszen el gyógyszereket és gyógyszeradagokat.
 3. Kommunikációs készség:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek rendkívül fontos, hogy megfelelő stílusban és hatékonyan kommunikáljon mind a betegekkel, mind a többi gyógyszertári dolgozóval.
 4. Empátia:
  Az empatikus hozzáállás segíti abban, hogy megértse a betegek igényeit és problémáit és ennek megfelelően tudjon nekik segíteni.
 5. Adminisztrációs készség:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek nagyon fontos, hogy helyesen és pontosan tudjon dokumentálni, kezelni a papírmunkát.
 6. Problémamegoldó képesség:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek lényeges, hogy hatékonyan tudja kezelni a felmerülő megoldandó problémákat.
 7. Rugalmasság:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek rugalmasnak kell lennie a munkájában, beleértve a betegekkel való interakciókban is.
 8. Szervezőkészség:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek hatékonyan kell tudnia szervezni a munkáját, segítve a gyógyszertár folyamatainak megfelelő működését.
 9. Türelem, higgadtság:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek meg kell őriznie nyugalmát a stresszes helyzetekben is, hogy hatékonyan tudjon dolgozni és segíteni a betegeket.
 10. Diszkréció:
  A gyógyszertári szakasszisztensnek diszkréten kell kezelnie a betegek adatait, hogy megőrizze bizalmukat és biztosítsa a magánélet védelmét.

Hogyan léphetsz feljebb a ranglétrán? Legyél gyógyszertári asszisztensből gyógyszertári szakasszisztens!

Ha szeretnél előre lépni a ranglétrán a gyógyszertári szakmában, akkor érdemes lehet áttérni gyógyszertári asszisztensből gyógyszertári szakasszisztensre. Ennek több előnye is van, például magasabb fizetés, nagyobb szakmai megbecsültség, valamint lehetőség a betegellátásban való aktívabb részvételre.

Ha tehát ambiciózus vagy, érdemes lehet elgondolkodni a Gyógyszertári szakasszisztens képzésen . Az állam által elismert szakképesítést adó szakmai képzés célja az, hogy a bizonyítvány tulajdonosa hatékony segítője legyen a gyógyszerésznek.

A képzés megkezdéséhez középfokú iskolai végzettség (érettségi), egészségügyi alkalmasság, gyógyszertári asszisztensi végzettség és legalább 1 éves gyógyszertári asszisztensi munkakörben megszerzett gyakorlat szükséges.

A képzés  várható időtartama 8 hónap. Elvégzése és a sikeres házivizsga után tanúsítványt kap a hallgató, mely lehetővé teszi a szakképesítő vizsgára jelentkezést. Az így megszerezhető végzettség államilag elismert gyógyszertári szakasszisztens szakképesítés.

magnifiercrossmenu