Lessünk be a kulisszák mögé: A pedagógiai asszisztens nélkülözhetetlen szerepe az oktatási folyamatban

A pedagógiai asszisztens kulcsfontosságú szerepet tölt be az oktatásban, ugyanakkor munkája kevésbé ismert az oktatási folyamat résztvevői és az érdeklődők számára. Ez a cikk betekintést nyújt a kulisszák mögé és megmutatja, hogy milyen érdekes és értékes munkát végeznek a pedagógiai asszisztensek.

Kíváncsi vagy, ki áll pontosan a pedagógiai asszisztens foglalkozás mögött?

A pedagógiai asszisztens az oktatási, nevelési folyamat hatékony működtetéséhez nélkülözhetetlen szakember. Munkája nagymértékben hozzájárul az oktatás minőségéhez és hatékonyságához.

Óvodában, iskolában, gyermekotthonban, lakásotthonban és egyéb gyermeknevelő, gondozó intézményben felsőfokú végzettségű szakember iránymutatása alapján, önállóan végzik munkájukat.

Mit csinál a pedagógiai asszisztens? Hogyan segíti a tanulási, nevelési folyamatot?

A pedagógiai asszisztens feladatai közé tartozik:

  • Közreműködik a gyermek/fiatal tevékenységeinek, tanítási óráinak előkészítésében és lebonyolításában.
  • Részt vesz az intézményen belüli és intézményen kívüli programok, szabadidős feladatok előkészítésében és lebonyolításában. Ismeri az óvodai, iskolai kirándulás és az erdei iskola, tábor előkészítésének, szervezésének, lebonyolításának lépéseit. Képes a programok megszervezéséhez szükséges források előteremtésére, mozgósítja a szülőket.
  • Felügyeli, kíséri a csoportot, gondozási feladatokat lát el.
  • Részt vesz a gondjaira bízott gyermek/fiatal higiénés szokásrendszerének kialakításában.
  • Koordinálja a család és az intézmény kapcsolattartását. 
  • Különös figyelmet fordít a hátrányos környezetből érkező gyermekre, tanulóra és családjára.
  • Felismeri az egyes gyógypedagógiai csoportokat, fogalmakat és bekapcsolódik a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztő foglalkozásaiba.
  • Szakmailag magas szintű ismeretekkel rendelkezik az egészséges táplálkozás általános szabályairól.

Ki lehet pedagógiai asszisztens?

Pedagógiai asszisztens az lehet, aki rendelkezik a jogszabályban előírt végzettséggel és szakmai kompetenciákkal.

A Pedagógiai asszisztens képzésen bárki részt vehet, aki középfokú iskolai végzettséggel, azaz érettségivel rendelkezik., így a Pedagógiai asszisztens tanfolyam elvégzése azok számára is szuper lehetőség, akiknek nincs előzetes szakmai tapasztalata.

Az 5-6 hónapon át tartó képzés és a sikeres szakképesítő vizsga után a végzett hallgatót számos intézményben várja pedagógiai asszisztens állás.

A pedagógiai asszisztensnek számos kompetenciával kell rendelkeznie, hogy hatékonyan tudjon segíteni a pedagógiai munka területén. Többek között ide tartoznak a kommunikációs, problémamegoldó, megfigyelő és szervező képességek, valamint a tolerancia és empátia is. Emellett fontos, hogy képes legyen a szülőkkel és egyéb szakemberekkel hatékonyan együttműködni.

Munkaerőpiaci helyzet

A pedagógiai asszisztens szakma keresett a munkaerőpiacon, hiszen a nevelés és oktatás terén számos intézményben szükség van rájuk. A Pedagógiai asszisztens képzés  elvégzése a munkaerőpiaci helyzetet tekintve tehát kiváló lehetőséget jelent azoknak, akik a pedagógia területén szeretnének dolgozni.

Mennyit keres egy pedagógiai asszisztens?

Ez a szakma nem csak megbecsült, hanem anyagilag is kifizetődő azok számára, akik ezt a hivatást választják. Sok intézményben átlagbéren felüli juttatásokat és bónuszokat is kínálnak az alkalmazottaknak, így a pedagógiai asszisztens fizetés versenyképes a piacon.

Miben tér el a két pedagógiai munkatárs szerepe? Pedagógiai asszisztens és gyógypedagógiai asszisztens összehasonlítása

Míg a pedagógiai asszisztens  általános oktatási intézményekben segíti a pedagógusokat és fiatalokat, addig a gyógypedagógiai asszisztens  főként a különleges nevelési igényű gyermekekkel foglalkozik és speciális intézményekben dolgozik.

A pedagógiai asszisztens fő feladata az oktatási folyamat zökkenőmentes működésének segítése, míg a gyógypedagógiai asszisztensnek speciális ismeretekre van szüksége a fogyatékkal élő, vagy nehezen tanuló diákok segítéséhez.

Kihívásokkal teli, színes és értékes szakma

Ha érdekel az oktatás, a nevelés, ha szeretsz gyerekekkel foglalkozni, akkor ezt a hivatást neked találták ki, hisz pedagógiai munkatársként lehetőséged van segíteni a fiatalok fejlődését és köztük te magad is fiatal maradsz.

Ha pedig már a szakmában dolgozol, akkor ne felejtsd el, hogy mennyire fontos a munkád és milyen értékes szerepet töltesz be az oktatásban!

magnifiercrossmenu